maanantai 25. elokuuta 2014

TO: rento ensimmäinen päivä työssäopissa

TO = työssäoppi

Kouluohjelmani ollessa kovin suppea näin ensimmäisen jakson kohdalla, tuli puhetta koulussa, että hakisin työssäoppipaikan tyhjille päivilleni. Sainkin erittäin nopealla aikataululla paikan ja vielä kohteesta, jonne olin hakenut keväällä kesätöihin, Tampereen Porsche Centeristä. Kohteen korjaamopäällikköä oli helppo lähestyä jälleen ja aloitus saatiin sovittua heti viikonlopun jälkeen maanantaille (kävin tiedustelureissulla edellisenä perjantaina). Jess!

Ensimmäinen päivä meni osaltaan paikan ilmapiirin haistelemiseen ja työtapojen seurailuun. Kiertelin kyselemässä kaikenlaista ja yritin parhaani mukaan avustaa asioissa, jotka tilanteessa tuntuivat luontevilta. Tapasin päivän aikana Tammer Dieselin työntekijän, joka haki momenttiavaimia kalibroitaviksi ja toi edellisiä takaisin. Se olikin mielenkiintoinen tilaisuus kysellä kalibroinnista ja annetusta raportista. Hän kertoi, millaisilla työvälineillä työtä tehdään ja selasi tuomaansa kuvastoa. Lisäksi hän selosti, mitä raportin eri asiat kertovat tehdystä kalibroinnista ja miten heidän omat kalibrointilaitteistonsa voidaan todeta olevan ajantasalla sekä edelleen sertifioituja. Kaikilla vääntimillä on oma sarjanumeronsa, joiden perusteella voidaan tarkistaa, millaisia arvoja kalibroinnissa on saatu ja milloin ne on suoritettu.

Pääsin vihdoin ns. vääntämään, kun Panamera tuotiin pieneen perushuoltoon. Tässä vaiheessa en vielä tiennyt, saanko kuvata blogia varten vai en, joten monta hyvää tilannekuvaa puuttuu. Mutta huomenna on päivä uus.

Pohjapanssari oli kiinni noin miljoonalla ruuvilla, mutta oli mukava seurata vierestä, miten ammattimies kätevästi käyttää pientä akkuruuvinväännintä tässäkin. Autosta valutettiin tuttuun tapaan öljyt keräinastiaan ja vaihdettiin myös suodatin. Ja mikä hienointa, keräimen mukana kulki pari reiluja kumirukkasia, jotka olisivat ehdoton apuväline myös koulussa!

Öljyjen jälkeen ammattimies tiesi irroittaa uudesta autosta pienen kumisen suodattimen(?) moottoritilasta, jonka kautta ylimääräinen vesi kulkeutuu ulos. Ilmeisestikään tämä kuminen osa ei kuitenkaan sovellu Suomen oloihin, jossa lentää paljon neulasia, lehtiä, koivun purua ja kaikenlaista höytyvää. Tulppa siis ennemminkin pahentaa asiaa tukkiessaan veden kulkureitin. Hyvin mielenkiintoista.

Seuraavaksi käytiin sytytystulppien kimppuun. Puolat olivat hyvin jännän kaksiosaisen ruuvin kanssa kiinni kannessa. Osien välillä on vielä kuminen tiiviste. Tietenkin minun puolellani konetta tämä tiiviste oli jumahtanut kiinni ja ruuvipari vääntyi irti yhtenä palana, eikä erikseen, kuten oli tarkoitus. Lisää haastetta toi ohjaamon seinän puoleinen sytytystulppa, jonka sijainti oli todella haastava, vaikka minullakin on suhteellisen kapeat kädet. Kasaamisvaiheessa käytin toki itse momenttiavainta. Porschen järjestelmästä hain momentiksi 30Nm uusille tulpille. Vanhoille tulpille arvo oli 25Nm. Molempien arvojen ilmoittaminen oli mielenkiintoinen yksityiskohta.

Homma saatiin kasaan kun voitelin vielä ovien kaikki saranat ja lukot. Asentajapari kävi tämän jälkeen vielä koeajolla. Lenkin jälkeen katsoimme vielä testerillä vikakoodit, koska kuulemma vaihdelaatikko tuntui oudolta hitaasti ajaessa. Autoon oli tarkoitus vaihtaa myös vaihteistoöljyt tällä kertaa, mutta ne eivät olleet saapuneet huoltoajankohtaan mennessä. Vaihteiston outous kuitattiin sillä kertaa öljyjen piikkiin, koska testerillä ei näkynyt mitään vaihteistoon viittaavaa. Auto palannee öljyjen vaihtoon, kun öljyt saapuvat...

Vähän päästä halliin saatiin moottorivaloa vilautellut Cayenne S. Testerin useiden vikakoodien seasta ammattimiehet osasivat diagnosoida ongelman ilmamassamittariin. Itse en ehtinyt oikein ajatella mitään, kun jo irroitettiin ilmamassamittaria putkesta. Kovasti siinä sitten ihmeteltiin (tai lähinnä sillä hetkellä kuuntelin tarkkaavasesti vieressä kun ihmeteltiin), miten liitin ei sitten ole ollenkaan samanlainen kuin vastinkappale, mikä on kiinni ilmamassamittarissa. Kävi pian selväksi, että joku on onnistunut asentamaan autoon aivan toisen mallin mittarin. Mittari ja putkessa ollut siivilä puhdistettiin ja laitettiin takaisin, koska vaihtamisesta ei ollut ollut puhetta ainakaan toistaiseksi. Auton jatkosuunnitelmista en tiedä.


Komeet on pyörät.

Porsche Panameraan vaihdoimme tulpat ja öljyt. Lisäksi lukot ja saranat voideltiin. Tulppa no 1 (hädin tuskin näkyvissä kuvan ylälaidassa) oli harvinaisen ärsyttävän ahtaassa paikassa.

V8 vie tehokkaasti tilaa konepellin alla. 

Tulppaa no 1 irroitetaan. Räikkä piti kasata tulppaan useammassa erässä + kääntövarsi.

Tuore Panamera.

911, jossa takajarrut päässeet kulahtamaan Alastaron Porsche tapahtumassa.

Tästä tapahtumasta kuuli moneen otteeseen to-päivänä.

Tammer Dieselin antama kalibrointiraportti yhden vääntimen osalta. Kovin paljon muutosta ei ollut, mutta vääntimet käyvät kalibroinnissa tietyin aikavälein.

Tammer Dieselin 'setä' oli tyytyväinen, kun kyselin vääntimien kalibroimisesta.


Kalibrointipenkistä kuva katalogin sivulta.

Cayenne S vm. 2005 ilmamassamittari osoittautui erikoiseksi viritelmäksi. 



Jekku

Note to self: öljykeräimen ohessa oli isot kumihanskat! Siinä hyvä kehitysehdotus kouluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti