maanantai 11. marraskuuta 2013

Öljynvaihto - muistilista!

Auton öljyjä vaihdettaessa on syytä muistaa joitain asioita. Aiemmin olen harjoitellut öljynvaihtoa Volvoon Kustin ja Ninan kanssa täällä.

1. Öljytulppa / -proppu
Ennen tulpan irrottamista asetetaan öljynkeräin öljypohjan alle. Tässä kannattaa huomioida se, että öljy saattaa tulla aluksi aika vauhdilla, joten astia on hyvä nostaa mahdollisimman ylös ja ehkä vielä laskea autoa nosturilla alemmas lähelle astiaa. "Varo käsiäs!" nimim. hanskat öljyssä viimeksi.

Tulpan kunto tarkistetaan ehdottomasti sitä poistettaessa, eli kierteet ja avainkolo. Vaihdetaan aina tarvittaessa.

2. Tiiviste
Vaihdetaan joka öljynvaihdon yhteydessä!

3. Öljynsuodatin
Riippuen ajoneuvosta, suodatin voi olla panosmallinen tai ns kokosuodatin. Panoksessa vaihdetaan pelkkä suodatinosio ja korkki on auton omaa kalustoa. Kokosuodattimessa vaihdetaan koko hoito korkkeineen päivineen. Panossuodatin vaihdetaan aina! Suodattimen tiiviste tulee voidella vaihdon yhteydessä.

Suodattimen avaamiseen voi olla monia keinoja. Sen avaamiseen saattaa käydä eräänlainen kuppi tai panta. Ellei jopa lähinnä koukkua muistuttavaa työvälinettä.

Yhdenlainen avaaja. Kuva: Virtasen kauppa


4. Täyttäminen
Öljyn määrä selviää esim. Autodatasta tai auton omista huoltovihkosista. Öljyä ei kuitenkaan kerralla lorauteta kaikkea, vaan laitetaan hieman vajaa määrä aluksi. Tämän jälkeen moottoria käytetään tovi, että öljy pääsee pyörähtämään suodattimeen. Hetken päästä voidaan lisätä öljyä aina mittatikun rajaan saakka.

Alhaaltapäin kiinnitettävän öljynsuodattimen kanssa voi toimia jopa niin, että sen sisään laitetaan öljy jo kiinnitysvaiheessa. Eli kaadetaan öljyä suoraan suodattimeen ja ruuvataan öljypohjaan kiinni.

5. Huoltokirja
Merkinnät öljynvaihdosta tehdään aina huoltokirjaan! Myös huoltamon työmääräimeen kirjataan kilometrimäärä.


Jekku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti