maanantai 11. marraskuuta 2013

Määräaikaiskatsastus ja katsastustarkastus

Ennen määräaikaiskatsastusta voidaan suorittaa asiakkaan autoon katsastustarkastus, joka käsittää varsinaisen katsastuksen sisältämät asiat ja tarvittavat korjaukset tapauskohtaisesti. Pieniä korjauksia voidaan tehdä tarkastuksen yhteydessä, mutta korjaamojen ehtojen mukaisesti suuremmista töistä keskustellaan erikseen asiakkaan kanssa.

Pääpiirteittäin katsastuksessa kiinnitetään huomiota auton turvallisuuteen, niin kuskille itselleen kuin myös muiden kannalta. Lisäksi ympäristölle, eli päästöjen mittaus on osa katsastustoimintaa. Näihin seikkoihin sisältyy akseliston, nivelien ja pyörien tarkastus (mm. kulutuspinta). Auton tunnistus, eli valmistenumeron löytyminen, rekisterikilpien näkyvyys ja sijainti. Muita asioita on mm. valot ja merkkivalot, jarrujärjestelmän toiminta, iskuvaimennuksen toiminta, korin ja alustan kunto sekä äänitorvi eli töötti.

Katsastuksessa huomioidaan auton käyttötarkoitus, eli raskaalle kalustolle on hieman erilaiset vaatimukset kuin tavalliselle henkilöautolle.

Katsastuksessa ilmenneille huomioille annetaan korjauskehotus ja ne merkitään katsastustodistukseen. Ne tulee korjauttaa määrätyssä ajassa. Hylätyn katsastuksen jälkeen auton omistajalla on yksi kuukausi aikaa teettää korjaukset ja katsastuttaa samalla katsastajalla, kuin mistä hylkäyspäätös tuli aiemmin. Ajokieltoon asetettu auto voidaan yleensä vielä ajaa katsastuspaikalta lähimpään huoltamoon korjaustoimenpiteitä varten ja vietävä jälkitarkastukseen kuukauden kuluessa.

Lisää katsastustietoutta löytyy Trafin sivuilta.


Muita erityisiä huoltoja on määräaikaishuolto ja kuntohuolto. Määräaikaishuolto on autokohtainen tehtaan määrittelemien ohjelmien ja tarkistuslistojen puitteissa tehtävä tarkastus ja huolto. Se määräytyy yleensä kilometrimäärän mukaan ja sen perusteella takuu voidaan pitää luvatun ajan voimassa. Kuntohuolto on vapaaehtoinen auton kannalta, mutta toisinaan hyödyllinen, mikäli esimerkiksi ajaa paljon ja vaihtuvissa olosuhteissa. Tällöin voidaan tarkistaa renkaiden kunto ja vuodenajasta riippuen esimerkiksi pakkasnesteet. Tapauskohtaisesti voidaan suorittaa esimerkiksi öljynvaihto tai jarruhuolto.




Jekku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti