torstai 24. lokakuuta 2013

Berlingo ja ovien avausmekanismien häiriöt

Lomalta on nyt palattu touhujen ääreen ja jatketaan siitä, mihin ennen lomaa jäätiin. Eli Citroen Berlingon takaovien haasteellisuuksiin. Toisella puolen ovi aukeaa vain sisältä ja toisella vain ulkoa käsin. Katsotaan siis, mistä kiikastaa... ja tarkennuksena tosiaan, että ovet ovat ns liukuovia, joita näkee mm pakettiautoissa.

Auto on opettajamme, joten rekisteritunnus voi olla näkyvissä.
Nosturi tuli tarpeeseen, kun oven alaosassa olevaa lukkohakaa ja kiskoa putsattiin ja rassattiin.


Purin ensin vasemman puolen ovesta verhoilupaneelin ja avausmekanismin kuoren. Samalla otettiin myös oven ikkuna irti, koska se oli liitetty avauskahvan kuoreen samoilla ruuveilla. Jälkeenpäin totesimme, että itse kahvassa ei ollut mitään vikaa ja kuoren sisällä menevät osat olivat kaikki ok. Tulipahan silti katsottua senkin sisään.

Oven sisuskalut verhoilun alla.

Sivuoven lasi.


Ovien verhoilupaneeli oli käsittämättömän tiukoilla painonippeleillä kiinni. Toisen oven napit saatiin vähemmittä vahingoitta pois, mutta toisen nupit kärsivät hieman. Näiden irrottaminen muutenkin, ottamatta koko ovea irti, oli melkoinen temppu.

Paneelien alla oli ovien avausmekanismi. Toisen oven kimpussa oli selvästi oltu aiemminkin, koska suoja-/eristemuovi oli revitty irti ja asennettu miten-kuten takaisin. Näiden muovien tilalle kehitetään jokin uusi menetelmä, jotta äänieristys saataisiin toimimaan uudelleen.

Vianetsinnän lomassa toisen oven sisäaukaisu alkoi yllättäen toimia ja toisesta ovesta se taas yllättäen lakkasi toimimasta. Edelleen oli mysteeri, mitä siinä oikein tapahtui, mutta yksi epäily oli, että osat ovat aikojen saatossa hieman löystyneet ja loksahtelevat pois paikaltaan herkemmin. Pähkäilin sisäaukaisun kanssa varmaan toista tuntia, kunnes löysin mekaanisen hässäkän syövereistä palikat, jotka eivät osuneet yhteen kahvaa painettaessa, kuten pitäisi. Testasin tätä pitämällä kättä koneiston sisällä ja samalla painamalla sisäaukaisunappia ja sehän toimi. Pienellä voimalla sain napsaistua palaset paikalleen.

Oven liukumenkanismissa oli myös pientä harmia. Se oli ensinnäkin aivan totaalisesti kaikenlaisen pölyn, kuran ja voiteluöljyn sekaisessa mömmössä aina kiskoa myöten. Putsasin kiskoalueen ja lukkohakasen (joka pitää oven auki) mekanismin tästä törystä harjalla ja ihan käsin. Hanskathan siinä sotkeentui, mutta suurimmat mömmöt saatiin pois. Rost offia kaikkiin liikkuviin osiin mekanismissa, jotta se alkaisi taas pelata. Aluksi mikään osa ei liikkunut minnekään, mutta lopuksi sieltä löytyi jopa 'aivan uusia' osia, jotka eivät mömmön alta näkyneet.


Oven alaosan hakanen, joka pitää lukkoa auki. Metalliosan alla vielä useita pieniä osia, jotka vetävät vaijeria kahvasta kääntäessä. Hakasen ja ison kurapeitteen alta löytyi vielä kirkas metallirulla, joka helpottaa hakasen siirtymistä ees taas. Sekin saatiin jälleen pyörimään pesun ja CRC:n avulla.

Elä sie hallimies huio, ota offia.


****

Seuraavana hallipäivänä tutkimme jälleen Berlingon aukaisumekanismeja ja ulkokahvasta totesimme, että sen akseli on täysin poikki. Otimme kahvan kokonaan irti ja opettaja kyseli Autovahinkokeskuksesta (AVK) korvaavaa osaa. Sellainen sattui mukavasti löytymään, joten kävimme Kustin kanssa hakemassa uuden kahvan.

Ulkokahva. Keskeltä 'sylinterin' juuresta juuri näkee, kuinka akseli on poikki.


Kahvan asentamisessa ei ollut mitään ongelmaa, mutta kun asensin uuden suojamuovin avausmekanismin ympärille sekä kiinnitin verhoilun paikalleen.... tapahtui jotain, eikä kumpikaan kahva enää toiminut. Mulla on muutama epäilys, mistä mekanismin osat jälleen ilmeisesti loksahtivat pois paikaltaan. Niistä huolimatta ei moista pitäisi normaalitilanteessa sattua. Mekanismiin pitää kehittää joku ratkaisu, että se ei mene pois paikaltaan normaalikäytössä. Eli ovi avataan jälleen paremman tilaisuuden tullen.

****

Pienenä ylimääräisenä puhteena otin käteen liinan ja verhoilunpuhdistusvaahtoa.


Kahva ennen...
...kahva jälkeen (näköjään eri kahvasta, mut sama käsittely oli molemmille) 

Tällaiset jatkuvan käytön seurauksena ruskettuvat reunat puhdistuivat kivasti.
Tarkkaan kun katsoo niin ns hattuhyllyn vasen reuna on aivan 'musta' ja oikealta olen jynssännyt puhdistusvaahdolla.





Jekku

Note to self: olisi hyvä, jos noiden muovitappien irroittamiseen olisi joku niksi, mutta ei...

(ja haluan huomauttaa, että ne eivät olleet sellaisia, joista otetaan kiinni, pyöräytetään 90 astetta ja nyppäistään pois... se olisikin ollut liian helppoa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti