torstai 8. toukokuuta 2014

Kierteiden korjaus holkki-menetelmällä

Päivän aiheena kierteiden korjausta (harjoittelua) ja polttoleikkaamista. Kierteiden korjaamista varten tarvitsimme luonnollisesti pilalle menneitä kierteitä tai katkenneita pultteja useampia. Otimme yhden harjoitusmoottoreista, jonka kanteen ruuvasimme kourallisen M8 vahvuisia ruuveja. Kiristimme niitä, kunnes ne menivät poikki.

Katkenneiden tynkien keskelle tehtiin pistepuikolla ja vasaralla kunnon reikä poraamista varten, ettei pora alka hakemaan uraa sivuun. Tämä on hankala vaihe, koska katkennut kohta ei aina ole siisti ja tasainen. Esimerkiksi oma pultinpääni oli erityisen 'mäkinen', joten sain askarrella pistepuikon kanssa hieman luovasti, että sain tehtyä kunnon porauskohdan aivan keskelle.

Ensin porattiin pienellä terällä. Kokeilimme ensin 6mm terää, mutta tuntui olevan kovin hankalaa. Vaihdoimme 4mm terään, joka pureutui paremmin. Suurensin omaani vielä 6mm terällä tämän jälkeen. Seuraavaksi mittasimme M8 kierre-elementin ulkohalkaisijan, liki 12mm, jonka perusteella porasimme 10,5mm reiän pultin kohdalle.

Tähän isompaan reikään kiersimme kierretappisarjan avulla uudet kierteet. Sarjassa on kolme eri tasoista kierteensorvaustappia ja väännin. Sarjaa käytetään aloittaen tylpemmällä I -tason tapilla, jota seuraa II -tason tappi jne. Kierteiden sorvauksen jälkeen kierre-elementtiä voidaan kokeilla luotuihin kierteisiin.

Kierre-elementti asennetaan uusiin kierteisiin niin, että se ensin ruuvataan kiinni sisäkierrettä vastaavaan ruuviin, jossa on lisämutteri (katso kuvista). Ennen elementin asettamista kierteille lisätään vielä kierrelukitetta. Elementti kierretään lukitteen kanssa uuteen kierteytykseen kääntämällä ruuvin päästä, kunnes elementin reuna on samalla tasolla poratun kierteytyksen ylärenan kanssa.

Ruuvi saadaan pois pitämällä lenkkiavaimella kiinni mutterista ja vääntämällä mutteria esim. räikällä ja hylsyllä. Tämän jälkeen meillä on uusi kierre valmiina M8 ruuvia varten.



Ensimmäinen ruuvimme oli turhan pitkä... katkaisimme sen mäjäyttämällä päätä vasaralla.

Useampi katkennut ruuvi ja kädessäni M8 kierre-elementti.

Alkuun porattiin reikä katkenneen ruuvin päähän.

Melkeinpä keskelle saatu porausreikä.

Tässä jo 10,5mm reikä ja mallina M8 kierre-elementti.

Kierretappisarja.

Tappi kiinnitetään vääntimeen.

Asetetaan kierretappi kohtisuoraan porattuun reikään nähden ja sorvataan varoen. Välillä kannattaa kääntää vastapäivään, etteivät irronneet metallilastut pilaa muodostunutta kierrettä jäädessään terien ja seinämän väliin.

Rose tekee kierrettä.

Vasemmalla on M8 kierre-elementti ja oikealla kiinnittämiseen tarvittava ruuvi muttereineen.

Kierrelukitetta kierteisiin ennen kierre-elementin asentamista.

Lukitetta kierteissä.

Oma elementtini jäi hieman reiän yläreunan tason yläpuolelle, mutta kaikkia porattuja reikiä ei saatu riittävän syviksi.

*****

Polttoleikkaamisharjoituksessa emme kovin syvällisesti paneutuneet tehtävän taustoihin. Eli mitä voi leikata tai missä tilanteissa meillä voitaisiin jotain polttoleikata. Aloitin sytyttämällä liekin polttimeen. Avasin siis happihanan ja hieman asetyleenihanaa (molempien pullojen venttiilit luonnollisesti avattu tätä ennen). Sytytetään liekki sytyttimellä polttimen päähän. Säädetään liekkiä hanoja kääntämällä niin, että aivan suuttimen päähän tulee n 3mm erittäin kirkas piikkimäinen liekki ja tämän ympärillä hieman suurempi huntumainen liekki.

Liekki viedään aivan poltettavan materiaalin reunaan ja kirkas pistemäinen liekki materiaalin tuntumaan. Poltetaan punahehkuiseksi ja tämän jälkeen painetaan lisähappiliipasimesta, joka leikkaa materiaalista läpi. Leikkaussuihkua viedään rauhalliseen tahtiin leikkaussuuntaan, kunnes valmista. On katsottava, että leikkaussuihkulla on tilaa myös materiaalin toisella puolella ja ettei palavaa materiaalia lennä syttyville pinnoille. Oma varustus on suojakäsineet ja maski turvakenkien lisäksi.


Kaasuhitsauslaitteisto.

Leikattava levy oli tuettu niin, että leikkaussuihku lähtee pöydän reunan alle.

Leikattu pala tipahti leikkaamisen jälkeen omalla painollaan ritilälle.


Jekku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti