keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Toyota Yaris 2008 - määräaikaishuoltoa lyhyesti

Yaris saapui 60tkm määräaikaishuoltoon. Olin naapurihallin ryhmässä poikkeuksellisesti puuhailemassa. Listalla oli erityistä mm. sytytystulpat ja öljynvaihto. Huoltotarkistuslista toki sisältää kaiken olennaisen tarkistamisen auton ollessa lattialla, hieman nostettuna ja täysin ylhäällä. Parivaljakkonani toimi Enni ja Heini.

Lattialla ollessa vaihdoimme takavaloista yhden polttimon, huolsimme akun navat, vaihdoimme sytytystulpat ja moottorin ilmansuodattimen. Lisäksi kävimme läpi kaikki valot niin sisällä kuin ulkona. Pesimet, nesteet ja nesteiden pakkasenkestävyys, polkimien toiminta, turvavyöt ja korin kunto päältä päin. Lopuksi vielä kaikkiin lukkoihin laitettiin hieman lukkoöljyä. Kaikki lähestulkoon oli kunnossa, mutta ilmeisesti kytkimessä on jotain hämminkiä. Kytkimen osalta auto tulee uudestaan huoltoon.

Puoliksi nostettuna autosta päästiin huoltamaan etujarrujen jarrupalat ja mittaamaan jarrulevyjen ja -palojen kitkapintojen vahvuus. Palat ja satuloiden osat hiottiin hiomapaperin ja teräsharjan avulla. Voitelu suoritettiin oikeaoppisesti uusin ohjein... eli laitoimme liukutappeihin jarruvaseliinia ja palojen kantoihin kuparirasvaa.

Auton ollessa ylhäällä, tarkistimme pohjan kunnon, johdot ja putket, nivelet ja käsin tuntuvat välykset. Teimme öljynvaihdon samalla.

Loput huollosta jäi ryhmän muiden jäsenten tehtäväksi, koska minä lähdin oman ryhmäni kanssa teoriatunneille. Jäljelle jäi mm. päästötestaus ja koeajo.


Jekku

Note to self: jarruhuollon yhteydessä käsittelimme sitä, että satuloissa olevien liukutappien voitelussa tulee käyttää tapauskohtaisesti joko kuparirasvaa tai jarruvaseliinia. Jarruvaseliinia on suositeltavaa käyttää silloin, kun liukutappi on satulassa kumia tai muovia vasten. Mikäli rakenteessa on metalli metallia vasten, voi käyttää huoletta kuparirasvaa, mutta uusinta uutta on ilmeisesti titaanioksiditahna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti