tiistai 25. elokuuta 2015

TO: Vanhempi Honda Civic - vetonivelien suojakumit rikki

Hondan matka kävi työssäoppipaikalle. Ongelma piili vetoniveliä peittävissä suojakumeissa. Molemmat ulommat kumit olivat puhki. Nivelien kunto vaikutti olevan ok sinänsä, joten niiden vaihtaminen ei ollut tarpeellista. Osaava asentaja kuitenkin tiesi kertoa, että nivelen malli on hyvin hankala saada ehjänä irti. Työ tehtiin sitten ns. paikanpäällä.

Pyörä irti. Pyörän napa irti, Alapallo irti yhdellä ruuvilla. Hetken tuumittiin, pitääkö iskarin tuki ottaa irti, mutta laakerointi yläpäässä helpotti työtä ja koko paketti saatiin vedettyä sivuun pelkästään irrottamalla alapallonivel. Sidoin hyvien neuvojen turvin härvelin kuminauhan avulla auton runkoon, että se pysyisi sivussa.


Pyörä irti. Napamutteri irti.

Alapallonivel irti ja koko roskan sai käännettyä sivuun mustekalan avulla. Varovasti jarruletkujen ja muiden kanssa!


Seuraavaksi harjasin irtolian ja -roskat pois suojakumista sekä molemmin puolin kumia, että voitaisiin minimoida roskan pääsy niveleen. Napsautin suojakumin päissä olevat klemmarit auki sivuleikkureilla. Leikkasin suojakumin halki sivuleikkureilla. Puhdistin nivelestä vanhaa rasvaa PUHTAALLA vipperillä ja käyttäen vain yhtä kohtaa vipperistä kerrallaan. Vältin koskemasta niveleen ylipäätään millään, ettei se menisi pian rikki, jos sisälle joutuu pienikin kivi tai murena.

Kumi ja ympäristö on hyvä puhdistaa irtoliasta ja -roskista ennen kumin avaamista.

Sivuleikkureilla kumi halki.


Seuraavaksi käänsin uuden suojakumin nurinperin ja tarkoitus oli käyttää 'tötteröä', jolla saadaan liu'utettua uusi kumi vetonivelen yli akselin puolelle. Reilu määrä vaseliinia 'tötterön' pintaan ja suojakumiin. Liu'utin suojakumin valmiiksi asemiin tötterön päälle. Asetin tötterön leveän pään nivelen ympärille ja liu'utin kumin sen yli. Tiukkaa teki, mutta ähinän kanssa meni.

Valkoinen 'tötterö', uusi suojakumi nurinkurin käännettynä ja rasvaa liukasteeksi.

Tötterö nivelen ympärillä. Kumi työnnetään tötterön ja siten nivelen yli akselille.


Asettelin kumin oikeaan asentoon, ruuttasin varaosapaketin mukana tulleen rasvan nivelen kyytipojaksi. Vedin kumin leveän reunan nivelen reunalle. Tässä varaosakumissa oli monta paikkaa uudelle klemmarille, joten oli katsottava tarkkaan, mihin kohtaan uusi kiinnike tulee kiristää. Kiinnitin klemmarin reunasta lukien toiseen kiinnityskohtaan. Ylimääräisen voi leikata pois tarvittaessa, mutta tämä näytti istuvan leveästä reunasta huolimatta.

Asettele kumi oikeaan asentoon.

Paljon rasvaa niveleen. Kumin reuna paikalleen. Klemmareiden laiton yhteydessä niveltä on hyvä liikutella joka suuntaan, että rasva leviää hyvin joka väliin. Toisen reunan ollessa kiinni, toista reunaa on hyvä nostaa ruuvimeisselillä hieman, että ylimääräinen ilma tulee kumin sisältä pois.


Klemmarit tässä varaosamallissa olivat harvinaisen rimpulan oloiset, mutta toivon, että ne ovat luotettavia. Hallista löytyi jopa oma työkalu tämmöisen kiristämiseen. Klemmarin liuska pujotetaan liuskan mentävistä koloista ruuvaimeen (kuusiokoloavain). Avaimella pyöritellään liuskaa tapin ympärille pitäen koko ajan liuskaa pienessä jännityksessä. Kiristetään avaimella loppuun asti ja väännetään lopuksi klemmarin stopparin ylitse hieman, ettei liuska karkaa. Työkalussa on oma liuskan katkaisin. Naps - liuska poikki ja taitetaan liuskan pää stopparin ylitse. Stopparin yhteydessä on kaksi sivulle sojottavaa pientä nippulaa, jotka taitetaan liuskan pätkän päälle. Nämä varmistavat edelleen, että liuska pysyy asemissaan.

Klemmarin kiristyslaite. Liuska sisään kiiltävän tapin keskeltä. Käännetään kuusiokoloavaimella, jolloin liuska kiertyy tapin ympärille. Kiristetään loppuun ja leikataan leikkurilla ylimääräinen pois (punaiset kahvat).

Irroita kierretty liuskanpätkä laitteesta vapauttamalla vipu, joka pitää tappia paikallaan. Vedä tappia hieman sivuun, jolloin liuska putoaa pois.


Vetoakselin pää kiinni, alapallonivel takaisin kiinni ja pyörän napa kiinni. Pyörä kiinni. :)

Alapallon mutteri on kiristetty. Tässä mallissa mutterin lisäksi on paikka sokalle. Uusi sokka laatikosta. Sokka tapissa olevan reiän hollille ja napauttelin tonkien kahvalla sen verran, että sokan toinen pää tuli toiselta puolen ulos. Sokan päät naputtelin vasten mutteria.

No, sokka. :)


Ensimmäisen kumin osalta sain hieman apua ja neuvoja. Toisen kanssa pärjäsin mainiosti itse.


Jekku

TO: Audi TT 1.8 vm. -00 - ilmastoinnin kompressorin vaihto

TO = Työssäoppi

Audin ilmastointi ei toiminut ja aiemmin diagnosoitu kompressorivika. Kompressoria lähdettiin vaihtamaan ja aluksi järjestelmä tulisi tyhjentää ilmastointihuoltokoneella, mutta tässä tapauksessa järjestelmä oli tyhjä.

Tässä kompressori jo tulossa pois kovaa vauhtia. Tieltä on otettu pois kaikennäköistä laturista, letkuihin ja ahtoputkeen.


Jakopään puoli moottorista otettiin esille lokasuojan puolelta. Eli otettiin pyörä pois ja irrotettiin lokasuojaa sen verran, että päästiin käsiksi kompressorin ruuveihin. Konepellin alta riisuttiin pois tieltä ahtoputki, koristemuoveja ja nestesäiliöitä. Tässä vaiheessa irrotin myös akun miinuskengän ja laitoin vipperin kengän ja navan väliin, koska laturia käsitellessä on hyvä olla varma. Laturin ruuvit sai helpommin auki yläkautta. Molemmat, laturi ja kompressori, olivat jämäkästi sijoillaan, joten avitin niitä hieman vääntämällä pienellä vääntöraudalla.

Sekä laturi että kompressori oli helpointa vetää yläkautta pois konetilasta. Samalla tuli varoa letkuja matkan varrella. Tilaa oli kaikesta huolimatta todella niukasti.

Kuvassa näkyvä kiiltävä pitkä putki on ahtoputki. Se oli irroitettava, jotta laturi ja kompressori voitaisiin irrottaa. Kaikki ruuvit tarkasti talteen!

Koristelista (oikealla) irroitettu, jotta laturi (vasemmalla, letkun alla oleva möykky) mahtuu pois.

Säiliöt on usein helppo irrottaa oli työ mikä hyvänsä. Niistä on kätevä monesti alottaa purkaminen.


Vertailin uutta kompressoria vanhaan. Uuden mukana tuli kahdenlaista johtoa, joissa oli erilaiset liittimet. Toinen näistä oli samanlainen kuin vanhassa, joten sen liitin kiinni. Uudessa johdossa tosin ei ollut väliin tulevaa tiivistettä jostain syystä, joten nappasin sen vanhasta kompressorin liittimestä.

Uuden kompressorin mukana tuli kaksi liitinvaihtoehtoa. Tiivisteen kanssa tarkkana. Kumitiiviste pomppii iloisesti käden ulottumattomiin... been there.


Ilmastointiputkien tiivisteet vaihdoin samalla uusiin ja hieraisin niihin kevyesti ilmastointilaitteenöljyä ennen asentamista paikalleen. Kompressorin putkiliitosten kohdalla oli muoviset suojat, jotka irrotin vasta siinä vaiheessa kun oli tarkoitus liittää putket. Näin vältetään viimeiseen asti pöpöjen menemisen järjestelmään.

Putkiliittimien päissä olevat kumitiivisterenkaat vaihdettiin uusiin.


Kompressorin ja laturin vääntäminen paikalleen oli työlästä ja piti hieman pyytää apua niiden saamiseksi paikalleen. Kompressorin kahden ruuvin kiristämisessä tein ratkaisevan virheen siinä, että kiristin ensin ylemmän ruuvin, mikä johti siihen, että kompressori kiristyi hieman vinoon. Tämän toki huomasin siinä vaiheessa vasta, kun olin kasaamisessa jo loppusuoralla.

Siinä ei muu auttanut kuin ottaa kompressorin ruuvit irti ja selvittää, miksi se on vinossa. Varsinaista syytä ei löytynyt muuta kuin että kiristys on tehtävä päinvastaisessa järjestyksessä, jotta alareuna kiristyy tasaisesti laippoihin ja tämän jälkeen kompressori työnnetään yläreunastaan kiinni ja liitetään ruuvi. Onneksi työ onnistui ilman, että olisi tarvinut uudestaan purkaa kaikki pois. :)

Kasausvaiheessa kaikki letkujen tukipisteet ja klemmarien kiinnitykset tarkistin vähintään kolmesti, ettei vain jäisi mikään huomaamatta. Viimeisenä sujautettiin asentajaohjaajan kanssa yhteistyössä hihna paikalleen. Liitin akun kengän paikalleen ja käynnistettiin.

Seuraavaksi laitettiin ilmastointihuoltokone pörisemään. Huolto onnistui, ilmastointi puhalsi viileää ja järjestelmä oli testin mukaan tiivis.

Viimeisenä vaiheena suoritettiin koeajo. Koeajolla kaikki todettiin muutoin toimivaksi, mutta loppumatkasta kabiiniin tulvi bensankäry. Pysähdyimme kahvitaukomaitoa hakemaan huoltoasemalla, joten samalla tarkistimme tilanteen. Bensan paluuletku vuosi konetilaan - ja aika reippaasti vielä. Päästyämme halliin takaisin, todettiin, että vanhat putket olivat melko hapertuneet ja siksi ottaneet itseensä kaikessa tohinassa. Letkusta pala pois sivuleikkureilla ja takaisin kiinni klemmarilla. Tiivistä tuli.

Työ oli varsin mielenkiintoinen ensimmäiseksi hommaksi työssäopissa ja onneksi aikaa oli riittämiin pakertamiseen. Seuraavalla kerralla varmasti samantyyppinen homma sujuu jo hieman joutuisammin.



Jekku

tiistai 18. elokuuta 2015

Työssäoppi no. 3 ja muita uutisia

Pääsin yllättäen suorittamaan viimeistä puolivuosikasta työpaikalle paikalliseen korjaamoon (yhteen niistä). Käytännön oppiminen on ehdottomasti kaikkein parasta mahdollista. Teoriatunneille osallistun normaalisti koululla. Tällä kertaa olen merkkikorjaamon sijaan korjaamolla, jossa sujuvasti huolletaan ja korjataan kaikki paikalle saapuvat menopelit merkistä riippumatta. Näkökulma on huikean erilainen niin työtapoihin ja työympäristöön kuin ihmisiinkin verrattuna. Monipuolinen kokemus on rikkautta.

Pyrin päivittämään hieman työssäopista erilaisia töitä ja asioita, kun tällä kertaa siihen sain suopeasti luvan työpaikan esimieheltä. Ensimmäiseksi on luvassa mm. ilmastoinnin kompressorin vaihtoa.

Viimeksi mainitsin myös Volvoni kaasujärjestelmän askelmoottorin vaihdosta ja toiveistani, että se lopettaisi auton nykimisen. Noh, kaasujärjestelmä toimii jälleen, mutta 'hörpöttely' jäi. Mitään vikakoodeja vehkeestä ei löydy ja pääsääntöisesti kaikki toimii ihan hyvin. Hyvin epämääräinen nypyttäminen ajaessa kuitenkin kaivelee mieltä... Joko asiaan täytyy paneutua itse jonain hyvänä hetkenä tai antaa vian muodostua helpommin löydettäväksi. :D


Jekku

sunnuntai 16. elokuuta 2015

Volvo 240 vm. -88 - pakokaasutesti

Nopea päästötestin suorittaminen. Asiakas ajoi viininpunaisen helmen halliin, jolla oli ajettu kuulemma vaivaiset 140tkm. Ulkoisesti auto oli loistokunnossa.

Kyseisessä autossa päästöt mitataan kierroslukumittarin ja päästöt keräävän sondin avulla. Uudempaan autoon laitettaisiin OBD-pistoke, joka lukee auton tiedot tarkasti päästömittausta varten.

Testin tekeminen vaati hieman opettajan ohjausta, koska ensinnäkin testerin letkun oli joku siirtänyt aivan väärään paikkaan. Eli pakoputkesta johdettu pakokaasu päätyi aivan eri paikkaan, minne piti. :D Lisäksi jäännöshapen määrä oli kohtuullisen suuri, joten opettaja neuvoi tukkimaan pakoputken päätä mittalaitteen ympäriltä, jolloin happi ei pääse ainakaan ulkokautta häiritsemään mittausta. Tämä tuntui auttavan mitta-arvojen perusteella. Jos jäännöshappea olisi ollut edelleen, voitaisiin epäillä vuotoa jossain kohtaa järjestelmää.

Päästöt saatiin kuitenkin mitattua ja asiakkaalle todiste päästöjen mittauksesta.

Jäännöshapen määrä näkyy punaisena mitta-arvona. Tätä yritettiin 'auttaa' tilkitsemällä mittasondi paremmin pakoputken päähän, jolloin minimoidaan ulkoapäin tulevan hapen määrä. Tällä saatiin arvo normaaleihin lukemiin.






Jekku

Skoda Octavia vm. -09 1.4 TSI - DSG vaihteiston öljyn vaihto / lisäys

Autovahinkokeskuksen tuliainen, Skoda, toimii koulussa harjoituskappaleena. Jospa se joskus vielä kulkee liikenteessäkin. Tällä erää tehtävänä oli tutkia vuotaako vaihdelaatikko, vaihtaa öljyt ja käynnistää auto.


Skodan vaihdelaatikko.


Etsimme Bosch:n testeriohjelmiston kautta ohjeet vaihteistoöljyn vaihtamiseen. Itse ohjeiden metsästys vei tovin aikaa ja aluksi luimme selvästikin väärän laatikon ohjeita. Soitettuani paikalliseen Skodan merkkihuoltoon, saimme tarkempaa tietoa laatikosta. Olimme lukeneet 7-lovisen laatikon ohjeita, vaikka kyseessä oli 6-lovinen vaihdelaatikko. Seitsenlovisessa laatikossa olisi täyttö tapahtunut pohjasta, tyhjennyspropun kautta. Kuvallisten ohjeiden perusteella menimme itse vipuun, koska harjoitusautossa oli ulkoisesti samanlainen laatikko ja proppu.

Ennen kuin vaihdelaatikkoon pääsee ylhäältä käsiksi, edestä tulee irrottaa pois mm. akku muovikoteloineen ja osittain ilmakoteloa.

Proppu auki ja astia alle, johon öljy kerätään.



Ohjeet saatuamme olimme jo varmistaneet, että vaihde on P-asennossa ja valuttaneet öljyt. Uusien ohjeiden valossa täyttö tapahtui nopeasti ja helposti laatikon päältä, pienen täyttöaukon kautta. Muovikorkki pois ja täyttölaitteella tarkalleen 1,7l Skodan vaihteistoöljyä sisään.

Täytön jälkeen käytimme konetta sen aikaa, että vaihteisto käytiin läpi. Jokainen vaihde päällä n. 3 sekuntia. Testeriohjelman kautta olisi pitänyt vielä seurata öljyn lämpenemistä kun kone käy, mutta autosta puuttui jäähdytysjärjestelmä kokonaan, joten emme voineet pitää autoa käynnissä kauempaa.


Täyttöaukon näkee yläpuolelta. Muovikorkki vain pois ja öljy sisään. Kuvassa näkyvä letku menee suoraan täyttöaukolle.

Öljyntäyttölaite, käsipumpullinen. Hoiti hommansa. Ainoa miinus, ettei täyttömäärä ole täysin tarkka tällä vekottimella, koska pohjalle ja letkuun jää pieni määrä seikkailemaan.


Laatikon vuodosta puheen ollen. Olimme aiemmin puhdistaneet vaihdelaatikon pohjan ylimääräisestä, roiskuneesta öljystä. Auton käyttämisen jälkeen näimme, mistä öljy tihkui. Sitä tuli vaihdelaatikon kiinnikeruuvin kannasta ja yllättäen se olikin täysin auki. Kiristimme sen, putsasimme alueen tihkusta ja vuoto vaikutti loppuneen. Muuta vuotoa ei ilmaantunut tällä erää.


Jekku

perjantai 7. elokuuta 2015

Kouluun paluu - huohotinputki ja askelmoottori Volvoon!

Back to school!

Aika on aloittaa uurastus ja opiskelu kesän tuomin voimin. Kevään vähäiset työt ja alkuvuoden harjoittelu näkyvät blogissa kumisevana hiljaisuutena, mutta tarkoitus on ryhtyä tarkistelemaan vanhoja kirjoituksia ja tekemään uusia juttuja. Vaikkapa sitten tikusta asiaa. Tässä niistä ensimmäinen.

Omasta autostani paukahti kesän aikana kaasujärjestelmän askelmoottori. Asentajaopiskelijaa toki harmitti, ettei asialle oikein itse voinut tehdä mitään. Tiesin mikä osa ja minne se tulee, mutta kaasujärjestelmän itsessään ollessa varsin tuntematon viritys, en voinut alkaa sitä lennossa korjaamaan. Kulkupeli saatiin kaasuasiantuntijan pakeille juurikin näillä näppäimillä, joten palaan asiaan, miten asennuksen kanssa kävi ja ajellaanko pian jälleen kaasulla.

Tarinahan lähti siitä, että käynnistäminen alkoi olla jossain vaiheessa hirvittävän hankalaa. Joka kerta käynnistyi, mutta joku käynnistämisessä aiheutti alkuun hirvittävän pitkän startin. Netistä tutkin, että syy saattaisi kaasujärjestelmässä johtua nimenomaan edellä mainitusta askelmoottorista. Tällöin askelmoottori alkaa pikkuhiljaa falskata ja täyttää imusarjan kaasulla auton ollessa pois käynnistä. Lämpöisenä ja hiljattain sammutettuna auto siis käynnistyi mainiosti, 'kuin palmun alta'. Ongelma oli käytännössä aamulla liikkeelle lähtiessä tai kahdeksan tunnin koulu-/työpäivän jälkeen.

Muita oireita ilmaantui pikkuhiljaa. Auto tärähteli ja vavahteli joutokäynnillä valoissa, jarruttaessa ja pikkuhiljaa tärähtely laajeni koko kierrosalueelle tehden sitä jo moottoritienopeuksissa. Tämä oireiden paheneminen noin vajaan puolen vuoden kuluessa. Määräaikaishuollossa tehdyn järjestelmän päivityksen ja mm. huohotinputken* vaihdon jälkeen auto sammahti tielle muutaman kerran, mutta kulki sammumisen jälkeen vielä bensalla. Viikon jälkeen ongelma oli kadonnut mystisesti. Kului vajaa pari kuukautta tästä ja auto lakkasi totaalisesti kulkemasta kaasulla.

Diagnoosi haettiin kaasuammattilaiselta. Hinta on kova jo pelkästään varaosalla. Toivon parasta.



* Lisäten huohotinputken vaihtoon sen verran, että huollon yhteydessä etsin vuotoja eräänlaisella savukoneella, jonka liitin ilmaputkeen kohti imusarjaa. Mainitun tärähtelyn osasyy siis löytyi täysin muruiksi pirstaloituneesta huohotinputkesta. Tämä oli kuulemma tyyppivika nimenomaan tässä Volvossa ja uuden huohotinputken kumiseos olisi erilainen. Huohotinputken vaihdon jälkeen jarrutuksessa havaittu tärinä poistui. Plussaa! Muu värinä sitten jäikin :D




Mukavaa syksykauden alkua kaikille!


Jekku